История на галерията
Снимки на галерия Богориди, Бургас

-

ИСТОРИЯ НА ГАЛЕРИЯТА

Основни цели на галерията са:

  • Представяне на публиката най-интересните визуални артисти от Бургас, България и света;
  • Реализиране на мероприятия, които да са мост за партньорство между различните поколения;
  • Формиране гражданската култура на подрастващите;
  • Подкрепа и подпомагане на бургаските художници в личностната им реализация в регионален, национален и международен план;
  • Подкрепя всички форми на съвременното изкуство за разнообразяване на културния живот и изграждане атмосфера на толерантност ;
  • Популяризиране на българското визуално изкуство и култура в страната, Европа и света;
  • Представяне на визуално изкуство, традиции и обичаи от културата на страни от Балканския полуостров, Европа и света като форма на дългосрочно сътрудничество в международен план.
Снимка на галерия Богориди
Пространството

Галерията се намира в сутерена на най-оживената бургаска улица водеща към морето - ул. "Богориди" № 48. Над стоте квадратни метра изложбена площ и светла височина 3 м. я превръщат в най-голямата частна галерия в града. Пространството на галерията осигурява възможност за изчерпателност в реализирането на задачите, поставяни от конкретните изложби. Галерията разполага с естествено северно оберлихт осветление и професионално изпълнено луксозно ел. осветление, а наличността на концертно пиано в залата създава неповторима атмосфера и условия за други културни прояви.

Творческа биография

Още със старта си галерия "БОГОРИДИ" се превърна в предпочитано място за ценителите на визуалното изкуство, културният, бизнес и административен елит на региона; в гаранция за качество на представяното изкуство.

Началото бе поставено със сборна експозиция, посветена на незабравимия Георги Божилов - Слона. Свои платна представиха 23-ма значителни художници, познавали го отблизо. Сред тях: Стоян Цанев, Димитър Киров, Николай Кучков, Недко Итинов... Експозицията веднага се превърна във важно събитие за морския град.

Следващата изложба представи живите класици на бургаската визуалност: Георги Баев, Виолета Масларова, Кирил Симеонов, Ненко Токмакчиев, Божидар Калъчев и скулптора Ненчо Русев. Приносът на тези автори за облика на художествената атмосфера и свободомислие е неоспорим.

Третата по ред експозиция показа художници от по-младото поколение: развиващия класическата композиция на натюрморта Йордан Ангелов, работещата с колажните форми Невена Ангелова, ритуалната графика на Дарина Пеева, пост-абстрактния експресионизъм на Живко Иванов, митологичната закачливост на Кръстьо Тодоров, поетичната фантазия на Георги Динев и т.н.

Акварелите и живописта на Силва Бъчварова - излагала в галерии от почти всички континенти демонстрират как натрупването и разместването на информация в съвременния свят може да се сдобие с адекватен художествен образ. Родена през 1953 година в Пловдив. Завършва сценография в художествената академия, специализира във Франция. Има над десет самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Сливен, Хасково. Прага, Магдебург, Гжумлик, Хонефос, Лилехамер. 40 участия в международни изложби в Европа, САЩ, Куба, Япония и др. Носител на много награди.

Снимка на галерия Богориди

Весела Лазарова-Ганева - зарадва почитателите на приложното изкуство от Бургас със самостоятелна изложба с екзотичното име "Светлина и коприна". Цветовете са балансирани така, че творбите осветени, както фронтално, така и в контражур, не загубват своето живописно звучене и се вписват убедително в пространството. Естетическото удоволствие да влезе функционално в интериора - такъв е пътят на коприната в декоративно-абстрактното творчество на българката от Карачи.

Изложбата "Добрич гостува на Бургас" - за първи път десетина добрички художници от по-младото поколение гостуват в галерия "Богориди" - Бургас. Всеки един от тях носи свой собствен стил и естетика. Божидар Тонев получи през 2001 г. диплом за българско участие на 11-то Биенале на графиката във Варна. Той показва в своите мащабни творби сила и увереност на графичния изказ. Артистична свобода, преодоляване натуралистичния императив и втурване в чистия цвят може да се види в абстрактните композиции на Стилян Стоянов, Георги Демирев, Пенка Димитрова и Николай Ханзъров. Недко Недков е извел до съвършенство своите търсения в ръчно лятата хартия и ни показва композиции, в които естетика, цвят и графика звучат в хармония. Творбите на Стилиян Хаджиев и Ангел Иванов са изградени с топли, приглушени тоналности и свободни живописни разливи. Рисунките на Елисавета Качулева ни очароват с чистата си виртуозна линия и приказния свят, който ни разкриват.

Изложбата "Пазарджик в Бургас" бе поредната изява по проекта "България в Бургас", финансиран до момента от собствениците на галерията. Общо 30 платна- живопис, графика, акварел и иконопис, подредиха пазарджишките автори Елеонора Хаджиниколова, Георги Милков, Васил Петров, Румен Нечев, Стоян Димитров и Васил Байлов. Скулпторът Спас Киричев се представи с малка пластика. По време на престоя изложбата беше посетена от много ценители на визуалното изкуството, местни художници, ученици от художествените паралелки и гости на града.

Николай Каранфилов- лауреат на Голямата награда за Живопис на Министерството на културата - България, печелил редица международни конкурси, представи изложба без надслов, в която водещата роля е на изтегления в насложени нишки цвят. Под "плетката" изплуват вероятни образи, които се дължат единствено на напластяването, на логиката на колорита. Неочаквана и може би не съвсем разбрана, изложбата на Николай Каранфилов стана проба за мисълта и чувствителността на възприемащия. Посетителите напуснаха галерията удовлетворени от "новата визуалност", струяща от платната на автора.

Снимка на галерия Богориди

Съвместно с Община Бургас, по повод честването патрона на града Свети Николай Чудотворец, в галерия "Богориди" беше представена изложба - художествена фотография на испанския художник Алфонсо Инфантес Делгадо. Експонираните фотоси и колажи, обединени под заглавието "Незабравима България" са резултат от обучителната визита на автора , осъществена по европейския проект "Сократ Коменски". На изложбата присъстваха гости от културния елит на града, представители на държавното и местно управление, посланикът на Испания Хосе Анхел Лопес Хоррин и гостуващия в града дипломатически корпус. "Фотосите представят България като една по-слабо развита икономика , една култура - забързана към модернизация, един процес на акселерация и ориентираност към западния начин на живот. Българските деца ме впечатлиха със силната си мотивация, големия ентусиазъм и устременост, жажда за знания и живот. Надявам се, децата- математици, поети, артисти, музиканти, децата - таланти да не останат встрани от изкуството, повлияно от процеса на модернизация." Дано не са пророчески думите на автора…

Галерия "Богориди" представи пред ценителите на визуалното изкуство и младите автори - Иван ГРОЗЕВ, Павлин СТРАТИЕВ и Мирослав ГРОЗЕВ, които се представиха с живопис и графика.