История на галерията
Снимки на галерия Богориди, Бургас

-
Автор Списък с имена
на автори ...
 

Изберете име на автор, на който желаете да разгледате произведенията.
 

Кратка автобиография на
Владимир Чукич

Пред него е стояла дилемата дали да стане джаз музикант или художник, но след като избира визуалното...
[ -Автобиография » ]


 
 

АВТОБИОГРАФИЯ
Владимир Чукич

Пред него е стояла дилемата дали да стане джаз музикант или художник, но след като избира визуалното изображение като изразно средство, Владимир Чукич му се отдава с всепоглъщащата сила на целия си творчески интелект. Париж, Мексико, Истанбул, последно от Полша идва кърджалийският художник, за да покаже на бургаската публика своите малки графични вселени. Много трудно го доведохме тук, защото повечето от изявите му през последните години са в чужбина, споделиха за "Компас" организаторите на изложбата в галерия "Богориди".

Владимир Чукич е роден в Хасково на 10 октомври 1958 година. Завършил е специалност "Трафика и илюстрация" и е член на Съюза на българските художници от 1983 година. Участва постоянно в Международни биеналета по графика, автор е на множество самостоятелни и общи изложби в страната и чужбина. В момента живее и твори в кърджалийско село, разположено живописно до тамошния язовир. След бургаската визита художникът заминава за Щатите, където творбите му неведнъж са завладявали американската публика и са били обект на голям колекционерски интерес.

Рисунки, колаж, акварел и пастел съчетават в едно неповторимо техническо и художествено единство сложните и многопластови композиции на Владимир Чукич. Цикълът "Таблица на изящните организации, миниатюрите "Храмовете на душата", "Симетрични клетки на разума", "Целувката на Луната", "Сънотворни профили" и ред други ексцентрични заглавия, аналогично се покриват с острата философска мисъл на автора, изведена на космогенно ниво. Едно полифонично съзвучие на древния свят със съвременността, в което съжителстват различни мисловни проекции и неочаквани до мистериозност творчески похвати. В тези многоизмерни пространства на времето художникът поставя своя знаков символ и се опитва да отвори тесните рамки на белия лист към минало, настояще и бъдеще. Да ги постави на различни нива в общата космополитна сфера, без да нарушава хармоничното единство помежду им. Владимир Чукич прави анатомична дисекция на всеки образ, за да достигне до ядрото на всяка клетка.

Аналитичната художествена тъкан на неговото визуално повествование разкрива един надраснал общоприетите в изкуството правила интелект, който работи по-скоро с разума, отколкото с неосъзнатите импулси на сърцето си. Неговият философски рисунък бяга от простотата на реалистичния контур и открива своето амплоа в оптичните измерения на отделния профил и знак. За да постигне "Целувката на Луната" като символ на Всемира и съдбоносно важните за човечеството закони на майката Вселена.
 
Владимир Чукич Галерия на
Владимир Чукич
 
Категория:  Живопис